Zaterdag, 27 mei 2023

Ik heb de wekker laten aflopen om kwart over vijf, daar Sabine en Larissa mij om zes uur zouden komen halen voor de eerste etappe van de reis naar Troon, Schotland en wel naar Schiphol.

De reis liep vervolgens via het woonhuis van Bob die met ons mee zou rijden naar Schiphol.

Bij aankomst bleken de overige deelnemers aan deze whiskyreis reeds in de vertrekhal te staan en na en korte kennismaking met mijn dochters zijn we aan de tweede etappe begonnen, de reis van de kofferinslikmachine via de security en de douane naar de pier. Eerst koffie want we waren veel te vroeg, maar met de grote drukten die regelmatig optreedt op Schiphol werd geen risico genomen.

Keurig om tien voor negen stonden we bij gate 23 alwaar het vliegtuig reeds stond. Helaas voor ons was het vertraagd. Later zouden we van de gezagvoerder van het vliegtuig horen dat het toestel eerder met vertraging was aan gekomen en dat ze nog bezig waren om het vliegmachine klaar te maken voor de volgende reis. Uiteindelijk, een goede twintig minuten later mochten we aan boord en was het nog wachten op het laden van de bagage. Rond tien uur, drie kwartier later dan geplant, vertrok het vliegtuig en begon aan twintig minuten taxiën naar de polderbaan, vanwaar deze kort daarna richting Schotland vertrok. De vlucht duurde uiteindelijk maar een uur, zodat we precies op de vertrektijd in Glasgow aankwamen. (tijd verschil tussen de UK en het continent.

Glasgow airport bleek een klein vliegveld en er werden dus trappen tegen het vliegtuig gezet, zodat we lopend over het platform bij de douane kwamen. Zonder verder oponthoud vonden we onze weg naar de bus en die bracht ons zonder tussenstops naar het station in Glasgow vanwaar we de trein richting Troon namen. Aldaar mochten we een paar km lopen en bij de haven aangekomen besloten wij om in een pub binnen te gaan voor een hapje en een drankje. Dit werd uiteindelijk een Guinness met Fish & Chips. Inmiddels was het twee uur en hadden we nog twee uur over voordat we aan boord mochten gaan, maar toch werd aan de laatste km begonnen en waren dus om drie uur bij de Thalassa alwaar we op de kade mochten wachten, want ze waren nog niet helemaal klaar met het voorbereiden voor onze reis.

Stipt om vier uur mochten we aan boord en kregen we een hut toegewezen. Onze groep werd helemaal voorin gezet. Nadat we onze bagage hadden uitgepakt, zodat de tas onder het bed kon worden geschoven, de hut was namelijk nog al klein, verzamelde we ons in de gezelschapsruimte alwaar de schipper ons het reilen en zeilen van de reis uitlegde. Vervolgens kregen we nog een praatje van de kok en van de whisky deskundige. De Thalassa vertrok hierop direct, want het zou een lang stuk varen worden richting Islay, die helaas voor een groot deel op de motor zou worden uitgevoerd daar we wind tegen zouden hebben tot onze eindbestemming.

Nadat we de Mull of Kintyre waren gepasseerd werden de golven groter. Golven vanuit de oceaan en daarbovenop een stroming in omgekeerde richting lieten het schip aardig heen en weer bewegen. Rond achten was het tijd voor de avondmaaltijd die bestond uit een behoorlijk gekruide groetenschotel met rijst met bonen en rauwkost. Ik had er in eerste instantie mijn bedenkingen bij maar het bleek bij nader inzien een zeer smakelijk maaltijd.

Na nog wat natafelen hebben we nog gezondigd met een paar glaasjes single malt om vervolgens aan de nachtrust te beginnen. In eerste instantie nog wat gelezen, maar dat ook hans zich in de hut had gemeld was het tijd voor de nachtrust.