Dinsdag, 27 juni 2023

Wederom de zelfde één acter als de voorgaande dagen. Veel te vroeg licht en veel te vroeg een zonnetje dat precies de slaapkamer in schijnt. Jet had een poging ondernomen om een extra gordijn op te hangen over het zijraam, maar naar mijn mening komt het meeste licht juist binnen op het raam dat is gelegen op het oosten. Nou ja, maar weer een T-shirt opgezocht die nu binnen handbereik te vinden was, want ik zag de bui bij het naar bed gaan al hangen.

Rond tienen zijn de dames afgereisd voor bestemming onbekend en zijn Joost en ik per motor het Ringkøbing Fjord gaan ronden.

De Maltfloor (één van de vier)

Halverwege zijn we gestopt bij de Stauning Whisky distilleerderij alwaar wij een rondleiding hebben ondergaan. Het betrof een vrij nieuw bedrijf dat is gestart in 2005 en inmiddels zo’n 80000 liter new spirit per jaar produceert.

Een lege Mashketel van bovenaf gezien.

De rondleiding was in het Duits. Er is wel een engelse rondleiding, maar die zou op z’n vroegst eind volgende week plaats vinden en dan zijn wij alweer op de terugweg.  Mijn Duits is niet slecht, maar de man van de rondleiding sprak in een dusdanig tempo dat zelfs Duitse deelnemers aan de rondleiding hier en daar niet goed verstonden wat hij zij.

Vierentwintig distilleerketels waarvan achtien Low-Wine en zes Spirit ketels.

Tijdens de rondleiding kregen wij drie verschillende whisky’s te proeven. Een Rye, een triple malt en een smoked whisky. De eerste twee waren erg lekker, maar nadat ik zag wat een fles kostte ten opzichten van de zelfde in Nederland, heb ik het maar niets mee genomen.  In plaats daarvan heb ik maar een nosing-glas gekocht als aandenken.

De Spirit-safe. (Bij de oudere distilleerderijen is deze van koper en keurig gepoetst. )

Van daaruit zijn we doorgereden voor de laatste etappe van de ronde om de Fjord en half vijf waren we weer terug in het huisje alwaar ik meteen begonnen ben aan de pannenkoeken.

De rest van de avond bestond uit een wandeling met Toby en spelletjes e.d.